Farligt avfall
Farligt avfall – Hot mot naturen om det hamnar där
Hit räknas ämnen eller produkter som kan utgöra ett hot mot naturen eller miljön om det kommer ut i det fria, men de utgör inte ett direkt hot mot människor vid kontakt eller under transporten.
Nedan är exempel på några av de vanligaste typerna av farligt avfall inom lantbruket där det finns särskilda regler gällande hantering och transport och som vi på ReAgro kan hjälpa dig med:
- Asbest- och eternit
- Batterier
- Bekämpningsmedel
- Diesel
- Elektronik
- Färg
- Glykol
- Gödningsmedel
- Hydraulslang
- Kanyler
- Lampor och lysrör
- Läkemedel
- Lösningsmedel
- Oljefilter
- Rengöringsmedel
- Spillolja
- Sprayburkar (aerosoler)
- Tomma dunkar
- Tryckimpregnerat trä
Farligt gods – Akut farligt för människor, djur och natur
Det finns även en klassificering kallad farligt gods som är något som utgör en akut fara för människor och djur – och inte bara naturen – under hanteringen och transporten. T ex avfall med explosionsrisk, är giftigt, cancerframkallande, frätande, smittförande, brandfarligt eller radioaktivt.
Samma ämne kan klassa på olika sätt beroende på omständigheterna. Så är t ex fallet med kvicksilver som i sig klassas som farligt gods. Lysrör, som innehåller kvicksilver, klassas däremot som farligt avfall. Anledningen är att lysröret innehåller så liten mängd kvicksilver att det inte utgör någon akut fara för människor och omgivningen under transport, men det innebär en fara för miljön om de skulle hamna i naturen.
Att lämna farligt avfall
Som privatperson kan du normalt lämna mindre mängder farligt avfall hos din närmaste återvinningscentral. Titta på din kommuns hemsida. Är du däremot näringsidkare krävs dels särskilda tillstånd för att transportera avfallet, dels finns en rapporteringsskyldighet till Naturvårdsverket (se nedan). Tillsyn och kontroll av hanteringen av farligt avfall utförs av din kommun.
Vi på ReAgro hjälper dig att ta hand om ditt farliga avfall, bland annat genom vårt samarbete med Länsförsäkringar. Att lämna farligt avfall innebär en kostnad. Dels för hämtningen, dels för att ta hand om och oskadliggöra avfallet.
Rapportering till Naturvårdsverket
År 2020 trädde en ny avfallsförordning i kraft som innebär att allt farligt avfall som hanteras ska rapporteras in till Naturvårdsverket. Det gäller dig som avfallsproducent, transportören samt mottagaren. Detta för att kunna spåra varifrån avfallet kommer och var det hamnar.
När du låter oss på ReAgro ta hand om ditt farliga avfall tar vi hand om all rapportering åt dig.
Så här tas det farliga avfallet omhand
Farligt avfall kan behandlas genom förbränning, våtkemisk behandling, biologisk behandling eller i särskilda fall som deponi, vilket betyder att avfallet grävs ned och täcks över och är mycket kostsamt. Ofta måste man förbehandla restprodukterna innan den slutliga behandlingen sker. Förbehandling kan exempelvis vara indunstning (koncentrera ett ämne genom förångning) eller att man plockar isär farliga ämnen och delar i exempelvis elektronikavfallet. Anläggningarna är ofta specialiserade på en särskild sorts avfall eller användandet av en viss metod. Detta gör att det endast finns ett fåtal platser i landet för att ta hand om farligt avfall.