Aktuellt

Nu är det dags – Nu gör vi skillnad!

ReAgro hämtar farligt avfall i samarbete med Länsförsäkringar och lokala åkerier.Startskottet har gått och vi på ReAgro har dragit igång sommarens arbete med att hämta farligt avfall på gårdar runt om i landet. Tillsammans med Länsförsäkringar och lokala åkerier klaras den viktiga uppgiften av, att åka runt till personerna som beställt hämtning och sedan köra avfallet till återvinningsplatserna för respektive avfallsgrupp.

Östuna Åkeri utanför Knivsta är en av våra samarbetspartners som åtagit sig att vara med och rensa upp för miljön. Jag åker med ägaren Stefan Larsson en dag för att se hur det hela går till. Jag hoppar upp i lastbilen och vi sätter kurs mot vårt första stopp – Edsbro i Uppland. Där träffar vi lantbrukare Örjan Eriksson som kommer gående över åkern när han ser vår lastbil rulla in på gården. Han har bland annat samlat ihop lysrör, gammal spillolja och lite annat i olika dunkar.

— Jättebra att ReAgro kan komma och hämta farligt avfall såhär, kommenterar Örjan. ReAgro har hämtat hos oss förut också och det har gått så bra så. Inga problem alls, säger han och hjälper Stefan att lasta in avfallet i lastbilen.

Örjan berättar lite om gården och dess historia innan Stefan och jag bänkar oss i bilen och far vidare, denna gång mot Norrtälje. Ivan Mattsson ”Söndagsbonden” som han själv kallar sig, möter upp vid sitt garage och visar oss två träpallar med prydligt staplade dunkar och behållare med olika innehåll. Det är två tunga ekipage så pallyften kommer väl till pass. Ivan kommenterar:

– Det har gått jättebra det här med beställning och hämtning. Bra att det kan gå till såhär så att man enkelt kan bli av med allt.

Vi småpratar lite om hur det är att vara bonde förr och nu med både för- och nackdelar. Han har varit med länge och kan sin sak. Örjan får sitt kvitto på vad vi hämtat och Stefan och jag hoppar upp i lastbilen igen. Det blir några mil till på landsvägar i ett Sverige som just slagit ut i blom. Vi är på väg mot ytterligare ett hämtningsställe och jag frågar Stefan om de vanligaste kommentarerna som möter honom under hämtningsturerna och han säger: 

— De tycker framför allt att det är väldigt skönt att bli av med avfallet som de annars har svårt att bli kvitt på ett bra sätt. De uppskattar också väldigt mycket att få det påskrivna papperet i handen när vi lastat på godset. Det blir ett kvitto på att de lämnat sitt avfall på ett riktigt sätt och är särskilt bra att ha vid en eventuell miljöinspektion. Det är viktigt att hämta bekämpningsmedel och gamla färgburkar och annat som annars står och rostar sönder och läcker i naturen, så det här känns som ett viktigt arbete.

Alla lantbrukare vi hämtade farligt avfall hos hade plockat ihop allt i tydliga fina högar så det var enkelt att se vad som skulle plockas med och inte även om de inte hade funnits där på plats personligen.

— Det förenklar arbetet oerhört, att de inte ska springa och leta upp och samla ihop sina dunkar och grejer just när man kommer, menar Stefan.

Vi hämtar det farliga avfallet på några ställen till innan vi styr kosan hemåt. Den här händelserika dagens rutt bjöd förutom trevliga samtal med Stefan och lantbrukarna även på strålande sol, störtregn och hagel – Gott & Blandat alltså. Och det kan man nästan kalla dagens hämtningsskörd för också som ju innehöll allt från spillolja, lösningsmedel, färg och batterier till lysrör, glykol, och bekämpningsmedel. Inte Gott kanske, men Blandat.

ReAgro, Länsförsäkringar och de lokala åkerierna – tillsammans gör vi verkligen skillnad!

Vid tangenterna och med på åkturen, Helena Jansson på ReAgro