Aktuellt

Kan man kasta allt glas i glasinsamlingen?

Vi reder ut begreppen inom glasåtervinning

Först och främst kan glas krossas och smältas om hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras. Glasförpackningar kan alltså återvinnas i det oändliga och bli nya flaskor och syltburkar.

Kan man kasta allt glas i glasinsamlingen?
Nej, endast kontrollerat tillverkade förpackningar av glas som är fria från miljöfarliga ämnen – det vill säga flaskor och burkar avsedda för mat och dryck.

Dricksglas, fönsterglas, blomvaser och glasprydnader då?
Nej. Den här typen av glas kallas för ”härdat glas”. Vid tillverkning av dricksglas, fönsterrutor och glasföremål tillsätter man ofta tungmetaller tex kvicksilver och bly för att göra dem tåligare. Dessa material förstör återvinningen av glaset.

Porslin & keramik i glasinsamlingen?
Nej, porslin, keramik och glaskeramik är svåra att skilja ut vid rensningen och smälter inte vid glassmältning. Rester av porslin, keramik och grus orsakar stora problem vid tillverkning av förpackningsglas.

Glödlampor i glasinsamlingen?
Nej, även själva glaskupan i glödlampor & lågenergilampor innehåller tungmetaller som kvicksilver och bly.

Varför återvinna glas egentligen?
Vi i Sverige måste importera alla råvaror som glas tillverkas av (soda, dolomit, kalk och fältspat). Återvinner vi sedan glaset spar vi transporter och hushåller med förbrukningen av naturresurserna.

Detta kan du lägga i glasinsamlingen:
Glasflaskor som innehållit t.ex. läsk, vin, öl, ketchup, matolja, dressingar.
Glasburkar som innehållit t.ex. sylt, soppor, marmelad, rödbetor, gurka, sill, oliver, gelé, snabbkaffe.

Detta kan du inte lägga i glasinsamlingen:
Dricksglas, glasvaser, tillbringare av glas, kaffebryggarkannor av glas, glasbehållaren till mixers, speglar, prydnadssaker, lampskärmar i glas, krossat fönsterglas, glödlampor, glastillbringare, glasskålar, lergods, sten, porslin, keramik,  lysrör.

Summering

Glasinsamlingen gäller alltså enbart glasförpackningar såsom burkar och flaskor som oftast haft ät- eller drickbart innehåll eftersom dessa tillverkats under kontrollerade former och därför inte innehåller tungmetaller.  Andra glasprodukter som dricksglas, vaser och glasprydnader kastas i keramik & porslin/sten& lergods/deponi. Har du större föremål som fönster- eller spegelglas lämnas det på återvinningscentralen direkt.

Bara glasförpackningar i glasinsamlingen -sådana som det varit mat och dryck i.