Sortera rätt för bästa återvinning

ReAgro erbjuder en miljöriktig återvinning av ditt avfall. För att vi ska kunna göra det behöver vi din hjälp att sortera avfallet på rätt sätt. 

Aerosoler – sprayflaskor/burkar brandfarliga

Aerosoler-SprayburkarHär lägger du sprayburkar med färg, lim, lack, hårspray, hårmousse, smörjmedel.
Återvinning: De olika sprayburkarna samlas in och transporteras till respektive specialiserad anläggning som är godkända att hantera dessa. Metallerna återvinns och resterande drivmedel och rester går till energiutvinning. Är behållaren pys-tom, dvs inget kommer ut när du trycker på sprayknappen kan du sortera behållaren i det material den är tillverkad av – vanligtvis metall. Finns det innehåll kvar i behållaren sorteras den som farligt avfall.

Batterier

SmåbatterierBatterier klassas som farligt avfall. Här lägger du småbatterier såsom till klockor, leksaker och mobiltelefoner.
(Lägg inte bilbatterier här)
Återvinning: Alla batterier som samlas in måste först sorteras eftersom det finns många slags batterier. Materialet i de flesta batterier återvinns genom nedsmältning och destillation. De skickas sedan till återvinningsanläggningar där materialen och ämnena i dem återvinns, t ex litium, bly, nickel och kobolt.

Brännbart/Energiåtervinning/Osorterat

BrännbartHushållssopor som inte går att dela upp eller är svåra att källsortera lägger du i brännbart. Detta kan vara kattsand, dammsugarpåsar, pappersförpackningar med plastruta, tejp, blöjor, frigolit, smutsig plast, notis-lappar, etiketter, fönsterpåsar.
Återvinning: Detta förbränns och av värmen som uppstår blir det energi.

Deponi – Porslin & keramik & härdat glas

Deponi, härdat glas, keramik, speglar och porslinAvfall där det inte går att återvinna materialet och heller inte kan förbrännas, t ex härdat glas såsom dricksglas, glasskålar, glastillbringare, fönsterglas, glaskannan till mixer, glasprydnader, kaffebryggarkannor, lampskärmar i glas, speglar, keramik, härdat glas, isolering, sten och lergods.
Återvinning: Ibland är det omöjligt att återvinna eller utvinna energi ur ett material. Förorenat eller giftigt avfall som inte går att återvinna eller destruera måste plockas bort från kretsloppet och då återstår deponering av avfallet. Deponi läggs på hög och täcks över med jord och är därför mycket kostsamt.

Grillfett

Grillfett och frityroljaSamla i en dunk eller petflaska med lock.
Återvinning: Det uppsamlade spillfettet transporteras till en reningsanläggning. Fettet kan återvinnas och användas för att ta fram nya produkter såsom tvål, stearinljus, tvättmedel och gummi. Insamlat fett kan också användas till framställning av biogas och biodiesel.

Hårdplast

HårdplastHär lägger du byttor, dunkar, plastlock, matlådor, hinkar, bägare, plastförpackningar, frigolittråg. Skrapa eller skölj ur matrester, men du behöver inte diska dem helt rena.
Återvinning: Plasten mals ner till granulat som sedan blir till ny plast, t ex trädgårdsmöbler, hinkar, dunkar, matlådor mm. I stort sett kan all plast återvinnas på ett eller annat sätt. I slutändan handlar det om tillgång och efterfrågan. Finns det ingen som vill köpa återvunnen plast så är det inte hållbart att återvinna den. 

Glas – färgade glasförpackningar

Färgade glasförpackningarAvsedd för förpackningsglas d.v.s. kontrollerat tillverkat glas som används inom matindustrin såsom burkar och flaskor. Dessa kan återanvändas hur många gånger som helst utan att förlora sina egenskaper.
Återvinning: Färgat glas blir till nya flaskor och burkar.
(OBS! Till förpackningsglas räknas inte trasiga dricksglas, tillbringare, krossat fönsterglas, speglar, glasprydnader. Dessa sorteras däremot som Keramik&porslin/Deponi. Anledningen är att de är gjorda av härdat glas där tungmetaller tillsatts. Det vill man inte ha in i återvinningsglaset eftersom man inte kan smälta ner det på samma sätt. Glödlampor sorteras för sig i avsedd behållare.)
Läs mer om glasåtervinning och att sortera glas »

Glas – ofärgade glasförpackningar

Ofärgade glasförpackningarAvsedd för glasförpackningar d.v.s. kontrollerat tillverkat glas som används inom matindustrin såsom t.ex. sylt-, sill, och såsburkar samt saft- och dressigflaskor. Obs! Ofärgat glas är mer värt än färgat glas och ska inte blandas med färgat glas.
Återvinning: Ofärgat glas går till nya flaskor och burkar.
(OBS! Till förpackningsglas räknas inte trasiga dricksglas, tillbringare, krossat fönsterglas, speglar, glasprydnader. Dessa sorteras däremot som Keramik&porslin/Deponi. Anledningen är att de är gjorda av härdat glas där tungmetaller tillsatts. Det vill man inte ha in i återvinningsglaset eftersom man inte kan smälta ner det på samma sätt. Glödlampor sorteras för sig i avsedd behållare.)
Läs mer om glasåtervinning och att sortera glas »

Matavfall som går till biogas

Matavfall-biogasHär slänger du matrester, frukt, grönsaker, hushållspapper, bröd, blad, blommor, servetter, kaffesump, tepåsar.
Återvinning: Du är säkert van att sortera matavfallet som kompost. Då blev matavfallet till jord. Nu gör vi istället biogas av matavfallet – miljövänligt drivmedel. Därför behöver du sortera lite annorlunda.
(Kasta inte blomjord, grenar, kattsand, tobak, snus, fimpar, nedbrytbar eller komposterbar plast, köttben tjockare än ett fläskkotlettben här. Dessa förstör biogasprocessen.)

Matavfall som går till kompost

Matavfall-kompostHär slänger du frukt, grönsaker, svamp, hushållspapper, servetter, kaffesump, tepåsar samt matrester av tillagad mat såsom ägg, kött, fisk, ost, bröd.
(Kasta inte färsk/rå fisk, färskt/rått kött eller råa ben.)
Återvinning: Matavfallet komposteras och blir till ny jord som förs tillbaka till åkrarna. Naturens kretslopp sluts då näringen går tillbaka till jorden så att den inte utarmas.

Kontorspapper

KontorspapperHär slänger du papper, dokument, kvitton. Endast Svanenmärkta kuvert får läggas här. Alla andra kuvert ska i brännbart. Osäker? Lägg i brännbart. Man behöver inte ta bort häftklamrar eller metallspiraler. Dessa sorteras bort med magneter.
Återvinning: Papperet går tillbaka in i pappersindustrin.
(Obs! En del saker måste sorteras bort från kontorspapper då de stör återvinningsprocessen. En liten bit kletigt material kan förorsaka mycket besvär om den fastnar på en torkvals i en pappersmaskin. Man vill därför inte ha med: Vaxat och tjärat papper eller kartong, karbonpapper, kuvert, post-it lappar, klisterdekaler, prisetiketter etc. )

Krymp-& sträckfilm, ren & ofärgad mjukplast, genomskinlig plastfolie

Ofärgad mjukplastHär lägger du ren, ofärgad, genomskinlig, plastfolie/mjukplast. Den här fraktionen är speciellt hårt reglerad och ska inte innehålla etiketter eller ens färgat texttryck på plasten. Det handlar om möjligheten att återvinna plasten som för att behålla sina egenskaper inte får innehålla färgrester eller annat material.
(Färgad eller smutsig plast läggs istället i avsedd behållare eller i brännbart.)
Återvinning: Även denna plast mals ner och blir till ny mjukplast, t ex påsar och sopsäckar.

Lysrör

LysrörHär slänger du långa lysrör. Lysrör klassas som farligt avfall.
Återvinning: Lysrör går direkt till återvinning. Hela 97% av materialet i lysrören kan gå tillbaka till produktionen av nya lysrör. Men bara hela lysrör kan återvinnas, så var rädd om dem när du transporterar dem.

Ljuskällor

LjuskällorHär slänger du ljuskällor såsom glödlampor, halogenlampor, korta lysrör, lågenergilampor, LED-lampor. Ljuskällor klassas som farligt avfall.
Återvinning: Insamlade glödlampor och lågenergilampor transporteras till en anläggning där blyet, glaset och andra metaller sorteras och återvinns. Kvicksilvret och det bly som omhändertas kan återanvändas i ny produktion. En del återvinningscentraler delar upp glödlampor och lågenergilampor var för sig. 

Metall

MetallAlla typer av metaller, såsom burkar, bestick, kastruller, plåtar, verktyg, metallbågar, ursköljda och tömda på sitt innehåll.
Återvinning: Stålet sorteras bort från aluminiumet bland annat med hjälp av magneter. Metallen går in i produktionsindustrin igen och blir till burar, metallmöbler, fordon, metalldetaljer. Vi spar 75-95% av energin på att återanvända metallen.

Mjukplast

Mjukplast färgadSkrapa eller skölj bort matrester. Smutsig mjukplast lägger du i brännbart. Det är inte alltid färgad och ofärgad mjukplast är uppdelade. Finns ingen behållare för just färgad mjukplast utan bara för ofärgad genomskinlig mjukplast så kasta det i brännbart.
Återvinning: Plasten smälts ner och blir till nya plastprodukter såsom plastpåsar, bubbelplast, omslagsplast, chipspåsar mm.

Tidningspapper, broschyrer & kataloger

Tidningar broschyrer och katalogerHär slänger du dagstidningar, veckotidningar, broschyrer, foldrar och reklamblad.
Återvinning: Materialet går tillbaka in i pappersindustrin och blir till nya tidningar. Man behöver inte ta bort häftklamrar eller spiraler i tidningar och broschyrer. Dessa tas bort med magneter. En viss del av de insamlade tidningarna återvinns till hushålls- och toalettpapper.

Pappersförpackningar

PappersförpackningarHär lägger du pappersförpackningar såsom bärkassar, mjölk- och juiceförpackningar, pastapaket, presentpapper, sockerpåsar, hundmatsäckar, toarullar, blompapper, pringlesrör, festisar, potatispåsar. Finns det en skruvkork i plast på en mjölkförpackning tar du bort platskorken och lägger den i plastförpackningar istället.
Återvinning: Fibrerna i papper är väldigt starka och kan återvinnas upp till sju gånger innan styrkan är borta. Pappersförpackningarna packas i balar och körs till pappersbruken, där de behandlas för att sedan bli nya pappersprodukter som till exempel ny kartong, papperspåsar och ytskikt på gipsskivor.

Trä

Tra obehandlatHär lägger du träavfall som är obehandlat, dvs olackat, omålat, rent såsom träbitar, träplankor, inredning, snickerier, pallkragar, lister, trälådor.
(Lägg inte impregnerat trä här – det klassas som farligt avfall.)
Återvinning: Träavfallet hackas och mals ner till träflis. Spikar och beslag sorteras ut med hjälp av magnet och materialåtervinns så de behöver du inte ta bort själv. Träflisen går sedan till energiutvinning, alltså förbränning.

Wellpapp

WellpappKartonger av wellpapp viks ihop och läggs här. Ta bort frigolit och mjukplast mm. Wellpapp kännetecknas av sitt vågiga/räfflade mellanlager.
Återvinning: Kartongerna mals ner och blir till nya kartonger. Kartong kan återvinnas upp till sju gånger innan fibrerna trasats sönder. Den sista vändan brukar den hamna som en äggkartong. När fibrerna sedan är utslitna är de fortfarande ett värdefullt bränsle.

Övrig förpackningsplast

Övrig plastHär lägger du plast som varken räknas som hårdplast, mjukplast eller krymp- & sträckfilm, t ex buntband, frigolit och mellanlägg till frukt.
Återvinning: Sammansättningen hos olika plastsorter skiljer sig åt och egenskaperna i plasten bestämmer vad för typ av produkt de passar att återanvändas till. Plasten sorteras på anläggningen för återvinning.