Aktuellt

Jo det är sant, plocka isär värmeljusets kopp och den lilla vekeshållaren.

Du har säkert hört att man ska plocka isär värmeljusets kopp och den lilla vekeshållaren. Kan det verkligen stämma? Jo det gör det faktiskt, och anledningen är att vi vill spara på naturens resurser.

Ta isär värmeljusets metallkopp och den lilla vekeshållaren.

Vi spar otroligt mycket genom att återvinna just metaller

Aluminium går att återvinna hur många gånger som helst och återvunnen aluminium har samma kvalitet som nytillverkad. Vid återvinning av aluminium sparas 95 % av energin jämfört med vad det går åt att tillverka ny. Vid återvinning av stål sparar man uppemot 75 % energi jämfört med om man gör nytt stål. Men för att kunna återvinna båda metallerna krävs det att man petar bort den lilla vekeshållaren ur koppen innan båda lämnas i metallåtervinningen.

Men varför dela upp koppen och vekeshållaren?

Orsaken är att koppen för det mesta är av aluminium, medan vekeshållaren är av stål. På återvinningsanläggningen sorteras de olika metallerna med stora magneter, och om vekeshållaren sitter ihop med koppen så följer även aluminiumkoppen med till stålåtervinningen. Där brinner aluminiumet upp och kan inte återvinnas. Det innebär ett stort slöseri eftersom det som sagt krävs 95 procent mer energi för att tillverka ny aluminium jämfört med att återvinna samma metall.

Vill du göra bra för miljön, så dela alltså upp dem innan du lägger dem i metallinsamlingen.

Stearinet då?

Det lilla stearin som ofta också blir kvar i det utbrunna värmeljuset spelar egentligen inte någon roll att det ligger kvar i koppen, men vill man göra helt rätt så häll ut det i brännbara soppåsen när det stelnat.