Aktuellt

Helena på ReAgro träffade Tomas Andersson, lantbrukare och återvinningsentreprenör »

Helena på ReAgro träffade Tomas Andersson, lantbrukare utanför Knivsta och avfallsentreprenör för områdena Norrtälje, Rimbo, Knivsta och Sigtuna. Det blev en lärorik inblick i hans vardag och han delade gärna med sig av sina branschfunderingar och tankar runt miljön.

Helena från ReAgro möter Tomas Andersson, lantbrukare och återvinningsentreprenör.– Som 18-åring blev jag bonde när jag tog över efter pappa. Jag hade mjölkkor och odlade mina åkrar. Livet som mjölkbonde var rätt hårt med ganska dålig lönsamhet. Det är ju inget nytt – många bönder har ett till arbete vid sidan om gården, så även jag. Och när jag till slut sålde mjölkkorna köpte jag en lastbil och började köra för ReAgro. Det har jag inte ångrat. Jag har fortsatt bruka jorden och även haft köttdjur där jag satsade på ekologiskt.

– Det här med att syssla med återvinning och lantbruk är en livsstil för mig. Jag gillar att jag jobbar för miljön och får träffa kunder varje dag. Jag hämtar tunnorna med olika typer av avfall i, kör hem det till gården och delar upp det i respektive container som sedan går in i produktionen igen.

– Mina köttdjur sålde jag i höstas men jag kommer fortsätta att odla jorden. Här kommer matavfallet som jag hämtar i butikerna väl till pass. Komposten blir till näringsrik jord och den använder jag sedan för att återge åkrarna dess näring.

– Om jag skulle jämföra förr och nu skulle jag säga att företagsklimatet överlag hårdnat i Sverige och återvinningsbranschen är inget undantag. Det är tuffare konkurrens nu. Skillnaden med oss som kör för Reagro och andra återvinningsföretag är att vi alltid har försökt minska andelen brännbart till allra helst 0 % såklart, för att istället återanvända de olika materialen i avfallet. Vi har många kärl i butikerna för en mer noggrann uppdelning av avfallet för att vill att så mycket som möjligt ska gå till återvinning. Det är det som är själva tanken. Den tilltalar mig. Det är viktigt med miljön!

– Om jag vill säga något till branschen? Jag vill i så fall gärna skicka en hälsning till mina kunder och tacka för bra sortering!

Där lämnar jag Tomas Andersson i ett för dagen blåsigt Hönsgärde och önskar honom allt gott och tackar honom för en rejäl lektion i positivt tänkande och framåtanda.

/Helena Jansson på ReAgro

PS. Till sin hjälp på gården har han självaste hustomten, här i bild, som hjälper till att vakta komposten. DS.