Återvinning & sortering av glaslyktor och stearinljus samt ljuslyktor av metall eller plast
Hösten och i synnerhet Allhelgona genererar en betydande mängd stearinljus, gravljus, glaslyktor och andra återvinningsmaterial och många undrar hur man ska sortera.
Värmeljus, gravljus och marschaller ska självklart återvinnas, trots att de sedan några år tillbaka inte räknas som förpackningar. De är tillverkade av värdefulla material och är alltid viktiga att samla in.
Höstens fina ljusdetaljer och hur man återvinner dem
- Glaslyktor = Lyktor av glas kastas i Keramik&porslin/sten/betong/deponi om det finns en sådan sortering. Annars i brännbart. (Absolut inte i glasåtervinningen eftersom glassaker innehåller tungmetaller för att bli hållbara.)
- Marschallkopp = metallskrot
- Värmeljuskoppen i metall = metallskrot
- Stearinljus eller paraffinljus = brännbart
- Gravljus av plast med mycket stearin kvar = brännbart
- Gravljus av plast tömd på stearin = brännbart eller i plaståtervinningen på återvinningscentralen.
- Gravljusets metallock = metallskrot
- Gravlykta i metall med eller utan glasrutor = Kastas i metallskrot även om den har glasrutor eller glasdetaljer i sig.
Metall och glas som sitter ihop och som inte går att ta isär
Metallföremål exempelvis gravlyktor och andra prydnadslyktor i metall men som även har glas i sig sorteras som metallskrot då metaller alltid är viktiga att återvinna.
De stora kvarnarna på metallåtervinningen krossar glaset och frigör då metallen från glaset. Det krossade glaset går sedan till deponi och eventuellt som utfyllnadsmaterial vid vägbyggen och annat. Eftersom denna typ av glas inte är en förpackning utan innehåller tungmetaller ska det inte in i glasinsamlingen. Glasinsamlingen omfattar bara glas som betraktas som förpackningar och som ska innehålla mat eller dryck. I den glashanteringen vill man inte ha in tungmetallerna. Läs mer om hur man hanterar olika typer av glas på https://www.reagro.se/kan-man-kasta-allt-glas-i-glasinsamlingen/
Det är skillnad på metallskrot och metallförpackningar.
Det är också skillnad på plastskräp och plastförpackningar. Metall- och plastsorteringen som finns i miljörummen där man bor handlar om förpackningar, dvs metallförpackningar och plastförpackningar.
Allt annat metallskrot och all annan plast ska man åka med till en återvinningscentral. Varför gör man skillnad? Det här beror på att de som tillverkar just förpackningar i olika material redan betalat för både insamlingen och återvinningen av dessa. Därför vill inte förpackningsindustrin att man blandar dessa två sorter. Det är därför man ombeds att inte kasta metallskrot i metallförpackningar eller plastföremål i plastförpackningar – just för att de inte är förpackningar. Det kan ibland även vara svårt att veta om något är plast eller metall… Läs mer om plast som ser ut som metall och hur man sorterar det på https://www.reagro.se/det-ser-ut-som-metall-men-ar-det-det/
Vill man göra helt rätt med värmeljusen så:
Vekeshållaren – alltså den lilla metallbrickan i botten på värmeljuset lossas från aluminiumkoppen innan de båda läggs i behållaren för metallskrot på återvinningscentralen.
Anledningen är att det inte är människor som står och sorterar metallen sedan utan det är jättelika magneter i de stora sorteringsmaskinerna som sköter sorteringen med att separera de olika metallerna från varandra. Sitter då metallkoppen som är gjord av aluminium ihop med vekeshållaren som är gjord av stål, så följer båda med till magneterna och sorteras som stål. På stålbandet brinner sedan aluminiumet upp eftersom det smälter vid en svalare temperatur än stålet. Den klarar inte lika hög temperatur alltså. I och med det förlorar vi aluminiumet. Det är olyckligt eftersom man sparar upp till 95% av energin som går åt att producera ny aluminium mot att återanvända redan tillverkad aluminium. Lite jobbigt kanske, men tänk på att de 15 sekunder du bär aluminiumkoppen för att kasta den i behållaren för metall, ger dig tid att bara pilla isär dem. Läs mer om det på https://www.reagro.se/jo-det-ar-sant-plocka-isar-varmeljusets-kopp-och-den-lilla-vekeshallaren/