Aktuellt

En bit av dagens rutt med Mats Blom

Helena med MAts Blom på återvinningsarbeteTur jag hade laddat med arbetarhandskar och oömma kläder idag. Jag fick mig en arbetsomgång i återvinningsbranschen när jag hängde med Mats Blom på några stopp under dagens rutt runt Uppsala och Knivsta i en av ReAgros lastbilar. Vi fick som tur var lite tid att prata också.

– Jag har hållit på i 20 år med återvinning och innan jag började arbeta med det jobbade jag som snickare i byggbranschen. Åren går men det här passar mig bra för jag gillar att köra lastbil, ja förresten att köra över huvud taget. Jag är intresserad av fordon och att vara ute i trafiken. Såklart känner man sig som en stoppkloss ibland men jag tycker inte att andra förare verkar bli irriterade.

– Det här arbetet är det bäst att arbeta med under sommartid tycker jag. Allting blir lite enklare på något vis. På vintern hinner kompost och annat att frysa till och bli svårhanterligt. Kärlen glider dessutom lätt på lyften och det kan vara riskabelt när kärlen är väldigt tunga. Så sommaren är absolut att föredra.

– Arbetet med miljö och återvinning har gjort att man är noggrannare själv med vad man gör av sitt eget avfall. På hemmaplan går man gärna och flyttar på grejer som sorterats fel av familjen och så. Men jag plockar inte non-stop ute efter folk. Då skulle ju arbetsdagen aldrig ta slut…

– Periodvis är det väldigt mycket återvinningsmaterial att hämta hos kunderna men jag bor praktiskt nog på landet och har plats för lastbilen på gården. Så när det blir för mycket en dag och jag inte hinner åka och lämna av lasten, kan jag ta hem det över natten och åka lite tidigare nästa dag istället. Jag snittar kanske 10 mil om dagen på mina återvinningsrutter. Då hämtar jag brännbart, wellpapp, plast, glas, kompost – ja allt butikerna och företagen vill bli av med i princip.

– Förutom att jag gillar att köra så är faktumet att detta är ett serviceyrke som tilltalar mig. Det är viktigt med bra service och jag försöker göra mina kunder nöjda. Det är egentligen det viktigaste! Frågar de om jag kan göra något extra eller ta något speciellt med mig så försöker jag alltid ordna det. De kanske bytt ut alla mattor på företaget eller har en frys som gått sönder som de behöver bli av med. Om jag inte kan ordna med deras önskemål samma dag så gör jag mitt bästa att fixa det så fort jag kan. Det är roligt när de blir nöjda, då känner jag mig nöjd också. Ibland visar de uppskattning genom att bjuda på fika.

Mats Bloms första amerikanare - en Pontiac GTO 1966 års modell.– Hade jag inte arbetat med återvinning hade jag nog kanske jobbat som bilmekaniker. När jag går i pension en vacker dag är drömmen att få hålla på med gamla bilar, mopeder och cyklar. Helst kanske få fila o putsa på någon gammal amerikanare som jag hade förut. Chevrolet Bel Air 55, 56 och 57 är några av favoriterna. Pontiac en annan. Bilden visar min första amerikanare – En Pontiac GTO 1966 års modell. Den köpte jag 1979 för 14.000 kr.

– Semestern i år går nog åt till att renovera och fixa lite på huset. Men jag ska vila lite också.

Det hoppas jag verkligen att Mats tar sig tid med! Att vila alltså. För jag märkte, när jag hjälpte till under reportagets gång, hur tungt ett 140-literskärl med kompost kan vara. Och har man några stycken sådana på rad så förstår man. Det är ingen barnlek. Semestern måste hägra.

Jag ser Mats försvinna ut i trafiken i ett av sina kära fordon på väg att serva människor och inte minst vår svenska miljö! Hatten av.

Vid pennan med arbetarhandskarna på /Helena Jansson på ReAgro