Aktuellt

10 kilo bestick i komposten per dag – bara i Uppsala!

Varje dag rensar biogasanläggningen bort 10 kilo bestick från det insamlade matavfallet. Det blir 3,5 ton bestick varje år. För att uppmärksamma det här byggde man en unik tron på 140 kg, bestående av två veckors felsorterade bestick.

Besticktronen i Uppsala väger 140 kilo!

I och med detta hoppas man att vi i fortsättningen tittar lite extra när det är dags att skrapa av matresterna, så det inte slinker med något annat.

Det är inte för sent att beskåda och provsitta den vackra tronen, hälsar Uppsala Vatten. Den finns i den pågående utställningen i Pumphuset som håller öppet vissa tider under våren. Här kan du kika in på deras hemsida för att läsa mer: www.uppsalavatten.se/pumphuset

Besticken som råkar följa med i de insamlade kompostpåsarna sorteras bort via en automatisk process med galler och magneter. Idén till tronen tog kommunikationsavdelningen fram och själva hopsvetsningen utfördes av Jimmy Hammarlund, driftreparatör på Uppsala Vatten.

Det här var en engångstillverkning, säger Uppsala Vatten. Vi kommer inte att bygga någon mer tron eller något annat heller av bestick i fortsättningen. Men budskapet som vi kommer gå ut med till skolor är att det är mycket bättre att återanvända besticken än att slänga och behöva köpa in nya hela tiden.

Vilket vackert och viktigt symbolbygge tycker vi på ReAgro!