Aktuellt

Fortsätt sortera matavfallet trots bananflugorna – Gillra några fällor!

BananflugefällaPlågas ni av bananflugor på jobbet eller hemma? Inte konstigt, sensommar och höst när frukt och bär mognat är favorittiden för dem.

Eftersom det är ett dåligt miljöalternativ att strunta i komposteringen på grund av flugorna finns det bättre knep att prova. Gillra istället några fällor för flugorna samt få bort äggen i vasken eller avloppet där de annars kläcks.

Gör bananflugefällorna så här:

 • För att bli av med bananflugeäggen, koka upp 1 liter vatten och häll ner det i diskhon morgon och eftermiddag/kväll. Täck avloppet under natten så flugorna inte kan komma ner och lägga äggen. Fortsätt så i en vecka.
 • För de flugor som redan kläckts och nu flyger runt gillrar du flera fällor på strategiska platser i rummet där de gillar att vara. Runt diskbänken, bredvid kompostpåsen, nere i skåpet under diskhon, i fönstret, bredvid kaffebryggaren.
  Receptet för flugfällorna är enkelt:
  1. Ta ett dricksglas med helst så lodräta kanter som möjligt utan räfflor eller mönster så inte flugorna kan klättra upp så lätt.
  2. Häll ner en deciliter vin eller vinäger eller utspädd saft eller ättika utspädd med lite vatten. Försök att inte kladda det här goda lockbetet på kanterna, då sitter flugorna där och äter istället.
  3. Häll sedan ner 1–2 droppar diskmedel för att ta bort ytspänningen. Detta kommer att göra att flugorna som landar där drunknar. Blanda försiktigt så det inte blir skum eller bubblor. Efter några dagar får du göra om fällorna då vätskan dunstat och blivit för tjockflytande.
 • De självklara tipsen är att ha så lite ätbart som möjligt framme åt flugorna, tömma soporna oftare och torka av bänkar och kökshandtag.

Håll ut – det kommer att fungera!